Externe Links
Gemeente Venlo
Nota Cultuurhistorie 2007-2011
Rijksmonumenten
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Belastingdienst Rijksmonumenten
Overige organisaties
Monumentenorganisaties Limburg
Steunpunt Monumenten & Archeologie
Informatie en brochures
Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek
Overig

Nieuwsbrief
abonneer u op onze nieuwsbriefReageer
suggesties en opmerkingenCultuurhistorie is de verzamelnaam voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten. Het maken van kaders en regels voor bescherming en ontwikkeling van cultuurhistorisch erfgoed is een taak van het Rijk en van gemeenten. Binnen de gemeente Venlo geeft de sectie Monumenten en Archeologie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling hieraan invulling.
Gemeente Venlo
Afdeling Ruimte en Economie
Team Wonen en Leven
Cluster Erfgoed
Garnizoenweg 3 gebouw F
Postbus 3434
5912 RK Venlo
tel 077-359 6346 │ 6994
cultuurhistorie@venlo.nl
De gemeente Venlo gaat zorgvuldig om met het bieden van correcte en actuele informatie aan de bezoekers van deze website. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie in alle gevallen foutloos, volledig en actueel is. Komt u informatie tegen die niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.
Aan de informatie op deze website van de gemeente Venlo kunnen geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt de gemeente Venlo geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.
Het auteursrecht van informatie die via links toegankelijk is ligt bij de eigenaar van de betreffende pagina’s. De gemeente Venlo is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar wordt verwezen. Koppeling houdt ook geen bekrachtiging van gegevens in.
© 2010-2015 │ gemeente Venlo Monumenten en Archeologie
'Aldste getske' Venlose binnenstad in oude luister hersteld
Het karakteristieke steegje aan de zijkant van één van de meest markante monumenten uit de Venlose binnenstad, Huis Schreurs aan de Grote Kerkstraat, wordt in oude luister hersteld. De werkzaamheden zijn deze week gestart. Het steegje is het 'aldste getske' van Venlo en stamt uit de tijd toen Huis Schreurs werd gebouwd, halverwege de 16e eeuw. Ruim 450 jaar oud dus.

De bestrating van het 'getske', bestaande uit hardstenen blokken met daartussen Maaskeien, is eveneens eeuwenoud. De hardstenen blokken waren bedoeld als rijstroken voor de karren. Om te voorkomen dat de karrenwielen de bakstenen gevels zouden beschadigen werden zogenoemde schampstenen aangebracht. De originele bestrating was de afgelopen jaren flink verzakt en door werkzaamheden beschadigd geraakt. Hoog tijd dus voor een opknapbeurt.
Het herstel van het steegje is een gezamenlijke actie van de betrokken eigenaren van de panden in de Grote Kerkstraat in samenwerking met de gemeente Venlo. Kartrekker is erfgoedorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van Huis Schreurs.
Isja Finaly van Hendrick de Keyser: "Wij vinden het steegje zó karakteristiek voor Venlo dat we de handschoen hebben opgepakt. Gelukkig dachten de eigenaren van de buurpanden er net zo over. Zodoende konden we gezamenlijk het hoognodige herstel in gang zetten".
De Venlose binnenstad was vroeger bezaaid met dit soort gatsen en stegen. Gatsen waren een typisch verschijnsel in middeleeuws Venlo. In de loop van de tijd zijn de meeste stegen dichtgeslibd en bebouwd.
Roy Denessen (gemeente Venlo, erfgoed): "Maar het steegje in de Grote Kerkstraat bleef uitzonderlijk gaaf bewaard, met ook nog de originele bestrating en de oude toegangsboog. Extra bijzonder dus. Vandaar dat de gemeente Venlo dit project met een restauratiesubsidie ondersteunt. Het 'getske' draagt bij aan de historische beleving van de binnenstad".
De gemeente laat tevens verlichting plaatsen zodat het steegje 's avonds mooi verlicht is. Tijdens stadswandelingen van de stadsgidsen zal het middeleeuwse 'getske' in de toekomst op gezette tijden te bezichtigen zijn.
Meer info over het laatmiddeleeuwse 'Huis Schreurs' vind je hier.
Info over Middeleeuws Venlo vind je hier.