Venlo
 

Monumenten

Cultuurhistorie is de verzamelnaam voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten. Het maken van kaders en regels voor bescherming en ontwikkeling van cultuurhistorisch erfgoed is een taak van het Rijk en van gemeenten. Binnen de gemeente Venlo geeft de sectie Monumenten en Archeologie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling hieraan invulling.

 

Gemeente Venlo
Afdeling Ruimte en Economie

Team Wonen en Leven

Cluster Erfgoed

 

Garnizoenweg 3 gebouw F

Postbus 3434

5912 RK  Venlo

tel 077-359 63466994
cultuurhistorie@venlo.nl

 

 

De gemeente Venlo gaat zorgvuldig om met het bieden van correcte en actuele informatie aan de bezoekers van deze website. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie in alle gevallen foutloos, volledig en actueel is. Komt u informatie tegen die niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

 

Aan de informatie op deze website van de gemeente Venlo kunnen geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt de gemeente Venlo geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.

 

Het auteursrecht van informatie die via links toegankelijk is ligt bij de eigenaar van de betreffende pagina’s. De gemeente Venlo is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar wordt verwezen. Koppeling houdt ook geen bekrachtiging van gegevens in.

 

© 2010-2015 │ gemeente Venlo Monumenten en Archeologie

Historische gevelreclame in ere hersteld

De historische naam van de voormalige smederij Giesen aan de Hoekstraat in Tegelen is in ere hersteld. Het pand, nu in gebruik door de voedselbank, is een gemeentelijk monument en werd in 1933 als woonhuis en bedrijfspand gebouwd door architect Lambert Noten. Niet alleen de originele naam is hersteld, ook het gehele pand is weer geschilderd in de oorspronkelijke historische kleuren.

 

De voormalige smederij is gelegen naast het 18e-eeuwse Kranenbreukershuis en is eigendom van Woningcorporatie Antares. In nauw overleg met de gemeente en de gebruiker, de Voedselbank, is de gevel opgeknapt.

Restauratie van de gevelreclame door SRAL

Allereerst is de historische naamsaanduiding van de smederij boven de poort minutieus gereconstrueerd en hersteld: "Fa. P. Giesen. Grof- Fijn en Hoefsmederij. Autogenische Laschinrichting”. Deze tekst, in Art Deco letters met de kleuren licht oker, helder groen en twee tinten grijs, is gerestaureerd door het Restauratieatelier Limburg (SRAL) uit Maastricht. In het voorjaar van 2013 is de rest van het pand onder handen genomen en geschilderd in de oorspronkelijke kleuren groen-wit.

 

Smederij Giesen en het gerestaureerde Kranenbreukershuis in de Hoekstraat

 

Roy Denessen (Monumenten Venlo): 'Eerst hebben we de oorspronkelijke tekst moeten achterhalen. De letters zaten namelijk achter dikke verflagen verstopt. Tijdens het onderzoek kwamen behalve letters ook gekleurde vlakken tevoorschijn, waar we het bestaan niet van wisten. Verrassend was de vondst van het logo van de smid op de hoeken: een hoefijzer met een hamer en een nijptang. De restauratoren zijn erin geslaagd om het stijlvolle beeld uit de jaren dertig weer terug te brengen. Het resultaat is bijzonder fraai!'

 

De gerestaureerde historische naam P. Giesen aan de Hoekstraat

 

Gevelreclame in het verleden en in de toekomst

Al eeuwen etaleren ambachtslui en winkeliers door middel van een bord aan hun gevel hun beroep en nering. Op vele manieren kwamen verwijzingen voor, naar allerhande koopwaar of diensten. Geschilderde reclames en historische bedrijfsnamen op winkelpuien, bedrijfsgebouwen en blinde gevels zijn de afgelopen decennia langzaam uit beeld verdwenen: vervaagd, overgeschilderd of met gebouw en al gesloopt.

 

Het exemplaar aan de Hoekstraat in Tegelen is een van de weinig bewaard gebleven voorbeelden in de gemeente Venlo. De gemeente Venlo wil onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om meer historische gevelreclames en naamsaanduidingen in de stad te herstellen.

 

Links

Tekens aan de wand (historische gevelreclames)

Stichting Restauratieatelier Limburg (SRAL) Maastricht

 

[Foto's: Angelique Friedrichs (SRAL), Wijnand Bloemink (Bureau Bouwwerk) en Roy Denessen]