Externe Links
Gemeente Venlo
Nota Cultuurhistorie 2007-2011
Rijksmonumenten
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Belastingdienst Rijksmonumenten
Overige organisaties
Monumentenorganisaties Limburg
Steunpunt Monumenten & Archeologie
Informatie en brochures
Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek
Overig

Nieuwsbrief
abonneer u op onze nieuwsbriefReageer
suggesties en opmerkingenCultuurhistorie is de verzamelnaam voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten. Het maken van kaders en regels voor bescherming en ontwikkeling van cultuurhistorisch erfgoed is een taak van het Rijk en van gemeenten. Binnen de gemeente Venlo geeft de sectie Monumenten en Archeologie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling hieraan invulling.
Gemeente Venlo
Afdeling Ruimte en Economie
Team Wonen en Leven
Cluster Erfgoed
Garnizoenweg 3 gebouw F
Postbus 3434
5912 RK Venlo
tel 077-359 6346 │ 6994
cultuurhistorie@venlo.nl
De gemeente Venlo gaat zorgvuldig om met het bieden van correcte en actuele informatie aan de bezoekers van deze website. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie in alle gevallen foutloos, volledig en actueel is. Komt u informatie tegen die niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.
Aan de informatie op deze website van de gemeente Venlo kunnen geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt de gemeente Venlo geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.
Het auteursrecht van informatie die via links toegankelijk is ligt bij de eigenaar van de betreffende pagina’s. De gemeente Venlo is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar wordt verwezen. Koppeling houdt ook geen bekrachtiging van gegevens in.
© 2010-2015 │ gemeente Venlo Monumenten en Archeologie
Bijzondere vondst uit de 6e eeuw in Blerick
Tijdens archeologisch vooronderzoek in het kader van de herontwikkeling van het Kazernekwartier is op op 27 september op de locatie van het nieuw te bouwen MFC een bijzondere vondst gedaan. Direct ten westen van de Venrayseweg, niet ver van de ingang van het kazerneterrein, vonden archeologen sporen van een Merovingisch gebouwtje uit de 6e of 7e eeuw: een zogenoemde 'hutkom'.
Ambachtelijke werkplaats
Een hutkom is een half ingegraven gebouwtje, waarvan de dakrand grotendeels op het maaiveld ligt. Hutkommen dienden als opslagruimte of ambachtelijke werkplaats voor bijvoorbeeld wevers of metaalbewerkers. In Zuid-Nederland doet de hutkom z’n intrede in de Laat-Romeinse tijd (270-500 na Christus). Voorbeelden uit deze periode zijn opgegraven in Gennep. Ook in de Merovingische tijd (500-750 na Christus) komen hutkommen voor, maar direct nadien verdwijnen ze ten zuiden van de Rijn van het toneel. De lengte en breedte van hutkommen varieert, maar ligt veelal rond de 3 bij

Potscherven uit de Blerickse hutkom dateren deze in de Merovingische tijd. In 1994 is langs de Antoniuslaan, circa 750 meter zuidelijker, ook een Merovingische hutkom gevonden. Omdat hutkommen bijgebouwtjes zijn en altijd binnen een nederzetting liggen, ontstaat het beeld van een merovingische nederzetting in Blerick in een langgerekte zone langs de Maas. Buiten Blerick zijn Merovingische hutkommen in onze contreien alleen bekend uit Maastricht, Grubbenvorst en Cuijk, allemaal plaatsen langs de Maas.
Grote betekenis
De betekenis van deze vondst is groot. In Zuid-Nederland is alleen in Noord-Brabant noemenswaardig archeologisch onderzoek verricht naar Merovingische nederzettingen. In Limburg is daarentegen nog vrijwel geen archeologische informatie over deze periode voorhanden. Dat terwijl we uit historische bronnen weten dat juist het Limburgse Maasdal een kerngebied was in het Merovingische rijk.
Maastricht was bijvoorbeeld een belangrijke plaats. De Romeinse voorgeschiedenis van Maastricht speelt hierbij een rol, omdat Merovingische machthebbers zichzelf beschouwden als erfgenamen van het Romeinse rijk. Mogelijk oefenden ook in Blerick resten van een Romeinse nederzetting (Blariacum) aantrekkingskracht uit op kolonisten uit de 6e en 7e eeuw.
[Foto: Archeodienst | tekening: Heimatverein Roßtal]
Links
Topvondst archeologie in Blerick (artikel Dagblad de Limburger)