Venlo
 

Monumenten

Cultuurhistorie is de verzamelnaam voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten. Het maken van kaders en regels voor bescherming en ontwikkeling van cultuurhistorisch erfgoed is een taak van het Rijk en van gemeenten. Binnen de gemeente Venlo geeft de sectie Monumenten en Archeologie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling hieraan invulling.

 

Gemeente Venlo
Afdeling Ruimte en Economie

Team Wonen en Leven

Cluster Erfgoed

 

Garnizoenweg 3 gebouw F

Postbus 3434

5912 RK  Venlo

tel 077-359 63466994
cultuurhistorie@venlo.nl

 

 

De gemeente Venlo gaat zorgvuldig om met het bieden van correcte en actuele informatie aan de bezoekers van deze website. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie in alle gevallen foutloos, volledig en actueel is. Komt u informatie tegen die niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

 

Aan de informatie op deze website van de gemeente Venlo kunnen geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt de gemeente Venlo geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.

 

Het auteursrecht van informatie die via links toegankelijk is ligt bij de eigenaar van de betreffende pagina’s. De gemeente Venlo is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar wordt verwezen. Koppeling houdt ook geen bekrachtiging van gegevens in.

 

© 2010-2015 │ gemeente Venlo Monumenten en Archeologie

Kranenbreukershuis van krot tot kroonjuweel

De grootscheepse restauratie van het historische Kranenbreukershuis is klaar! Op 7 juni 2013 is het tot voor kort ruïneuze rijksmonument officieel heropend door burgemeester Scholten. Voor het bijzondere 18e-eeuwse hoofdhuis wordt nog een huurder gezocht.

Kranenbreukershuis klaar

Het Kranenbreukershuis is de oudst bewaard gebleven werkplaats van Tegelen. Het bouwjaar staat op de gevel: 1767. Eeuwenlang heeft het dienst gedaan als brouwerij, pottenbakkerij en tabaksfabriek. Maar in de twintigste eeuw trad het verval in. Vanaf 1969 werd het niet meer gebruikt. Na meer dan 40 jaar leegstand verkeerde het rijksmonument in uitzonderlijk slechte staat. De redding leek dan ook verder weg dan de ondergang.

 

Het Kranenbreukershuis als krakkemikkig karkas vóór de restauratie

 

De aankoop en het noodherstel door de gemeente Venlo in 2009 betekende het keerpunt. Eind 2011 werd het pand overgedragen aan erfgoedorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser. Nu het Kranenbreukershuis is gerestaureerd is in het hoofdhuis, het oude brouwershuis, een bijzondere woning met bedrijfsruimte gecreëerd. In de achterbouw, de voormalige pottenbakkerij, zijn twee appartementen gerealiseerd. Deze ingrijpende restauratie was mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente Venlo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Limburg.  

  

Venloos Katern

Op 7 juni is ook een nieuw Venloos Katern gepresenteerd: ‘Kranenbreukershuis, van krot tot kroonjuweel’. Het katern is een coproductie van de gemeente Venlo in samenwerking Vereniging Hendrick de Keyser. Het staat geheel in het teken van het Kranenbreukershuis. Niet alleen komen de bouw- en bewonersgeschiedenis, het verval, de redding en de bijzondere restauratie uitvoerig aan bod, maar ook de opmerkelijke vondsten die zijn gedaan bij archeologisch onderzoek rondom het pand. Het rijk geïllustreerde katern is te koop bij de Venlose boekhandel en bij het Gemeentearchief. Ook is het te bestellen via de website van Vereniging Hendrick de Keyser. De prijs bedraagt € 7,-.

 

Gezocht: bewoner/gebruiker voor het 18e-eeuwse hoofdhuis

Het prachtig gerestaureerde Kranenbreukershuis verdient bewoners en gebruikers die het waarderen om in een bijzonder historisch pand te wonen en te werken. Voor het hoofdhuis wordt nog een huurder gezocht.

 

Het Kranenbreukershuis in de Hoekstraat

 

De begane grond ademt volledig de sfeer van de 18e eeuw: een authentieke schouw met voorraadkastjes, hardstenen vloeren, historische stucplafonds en zelfs een heuse bedstee.

 

De historische opslagzolder van het Kranenbreukershuis herbergt een bijzondere woning

 

De indrukwekkende kap herbergt een bijzondere woning, waarbij de inrichting nog verwijst naar de opslag van gerst en hop voor de brouwerij uit de 18e eeuw. In de historische knechtenkamers bevinden zich de keuken en de badkamer.

 

Geïnteresseerd? Meer informatie via de website van de Vereniging Hendrick de Keyser.

 

Bijgaande links verwijzen naar reportages over het Kranenbreukershuis:

Restauratie Kranenbreukershuis in Tegelen bijna klaar (Omroep Venlo en L1)

Opening Kranenbreukershuis op 7 juni 2013 (Omroep Venlo)

 

[Foto's: Lé Giesen, Ton Desar en Roy Denessen]