Venlo
 

Monumenten

Cultuurhistorie is de verzamelnaam voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten. Het maken van kaders en regels voor bescherming en ontwikkeling van cultuurhistorisch erfgoed is een taak van het Rijk en van gemeenten. Binnen de gemeente Venlo geeft de sectie Monumenten en Archeologie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling hieraan invulling.

 

Gemeente Venlo
Afdeling Ruimte en Economie

Team Wonen en Leven

Cluster Erfgoed

 

Garnizoenweg 3 gebouw F

Postbus 3434

5912 RK  Venlo

tel 077-359 63466994
cultuurhistorie@venlo.nl

 

 

De gemeente Venlo gaat zorgvuldig om met het bieden van correcte en actuele informatie aan de bezoekers van deze website. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie in alle gevallen foutloos, volledig en actueel is. Komt u informatie tegen die niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

 

Aan de informatie op deze website van de gemeente Venlo kunnen geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt de gemeente Venlo geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.

 

Het auteursrecht van informatie die via links toegankelijk is ligt bij de eigenaar van de betreffende pagina’s. De gemeente Venlo is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar wordt verwezen. Koppeling houdt ook geen bekrachtiging van gegevens in.

 

© 2010-2015 │ gemeente Venlo Monumenten en Archeologie

Monumentaal wonen in de Venlose binnenstad

De Venlose binnenstad herbergt de nodige parels. Parels die het verdienen om opgepoetst te worden. Want wist je dat het oudst bekende pand in de binnenstad uit 1344 stamt? Bijna 700 jaar oud dus! Maar het staat leeg en wordt met uitzondering van de winkel op de begane grond niet gebruikt. Dat is natuurlijk eeuwig zonde. Want hoe fantastisch zou het zijn om te wonen tussen de veertiende-eeuwse balken met permanent zicht op het historische stadhuis? Eerste rang met de Boerebroélof of Viva Classic live vanaf je eigen monumentale privéloge? Het zou zomaar kunnen …

De gemeente Venlo gaat daarom het gebruik van leegstaande panden voor woondoeleinden in de binnenstad de komende periode actief stimuleren. We willen dat doen aan de hand van onze ervaringen bij de succesvolle projecten uit het recente verleden. We willen méér vastgoedeigenaren in beweging krijgen om leegstaande verdiepingen geschikt te maken voor bewoning.

 

Deze brochure laat zien welke kansen de Venlose binnenstad te bieden heeft voor wonen boven winkels. Om een beeld te geven van de mogelijkheden zijn er impressies gemaakt voor twee bouwblokken aan de Vleesstraat, maar er zijn nog veel meer plekken waar we de komende jaren mee aan de slag willen. Bijkomend voordeel: Via aantrekkelijke gatsen en slentersteegjes zijn nagenoeg alle bouwblokken in de binnenstad van binnenuit toegankelijk. Een buitenruimte (in welke vorm dan ook) is vaak zeer gewenst door bewoners. Een aantrekkelijke en groene buitenruimte (privé en openbaar) draagt bij aan het straatbeeld én aan de woonkwaliteit. Hoewel alle bouwblokken van binnenuit bereikbaar zijn, zijn entrees aan de winkelstraat ook wenselijk ter bevordering van levendigheid.